„Wino jest sztuką, jeśli wiesz jak jej słuchać przemówi do Ciebie, mówiąc kiedy potrzebuje rozlania i kiedy odpoczynku. Jest jak żywa istota, którą musisz zrozumieć, opiekować się i dbać o nią” – Don Emilio Moro.
Emilio Moro to prestiżowa winnica założona w 1988 roku, która przyjęła nazwę od nazwiska założyciela. Znajduje się w Pesquera del Duero, jednym głównych ośrodków apelacji D.O. Ribera del Duero. Bodega może pochwalić się 200 hektarami własnych winorośli ulokowanych w strategicznych miejscach apelacji i trzypokoleniową rodzinną sagą związaną z wytwarzaniem win w regionie, który uznawany jest za kolebkę winiarstwa hiszpańskiego. Obecnie winnicą zajmuję się syn Emilio Moro – Jose Moro, który jest wierny tradycji rodzinnej. Praca, poświęcenie i pokora są podstawą osiągniętego przez rodzinę Moro marzenia.
„Zaangażowanie to nasze motto” – mówi Jose Moro.
Wina Emilio Moro produkowane są z troską o najwyższą jakość, kondycję środowiska naturalnego i postęp ku równie wydajnej przyszłości. Daje to pewność, że od tego kompromisu w znacznej mierze zależy wyborny smak win tej marki. Przez lata Emilio Moro przeprowadzała drobiazgową selekcję najlepszych krzewów winorośli tworząc w ten sposób niepowtarzalny ich rodzaj o wyjątkowej osobowości. Dziś proces ten nazywany „Seleccion Clonal”.
Wina Emilio Moro cenione są na 60 rynkach świata. Wśród wielbicieli tej marki znajduje się wielu celebrytów ze świata filmu i sportu m.in. Gwyneth Paltrow, Tom Cruise, David Beckham.
Emilio Moro 2019
„Punkt odniesienia do ducha Ribera del Duero”.
Nosi na etykiecie z dumą nazwę założyciela winnicy. Jose Moro powiedział: „To jest alma-mater, to jest mój ojciec, a to wszystko mówi za siebie”. W pierwszych latach używano tej nazwy łącznie z określeniami Crianza lub Reserva, ale obecnie występuje wyłącznie Emilio Moro. Po zbiorach w roku 1998 koncepty Crianza i Reserva zostały wstrzymane. Emilio Moro tworzone jest z winorośli 15-25 letnich, jestem sercem tej winnicy.
Emilio Moro pochodzi z winnic reprezentujących najważniejsze dla firmy rodzaje gleby, dlatego też wino to odzwierciedla różnorodność aromatów i wrażeń smakowych, ze złożonymi i harmonijnymi nutami, po części z powodu jego starzenia przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Połączenie pochodzenia dębu i jego poziomu „wypalenia” jest bezpośrednią konsekwencją głębokiej wiedzy jaką winiarnia posiada o swoim winie. Wybierane są te beczki, które w ostatnich latach wykazały zdolność do zapewnienia finezji, elegancki i wrażliwości poprzez integrację z winem.
Emilio Moro to historyczne wino z Ribera del Duero. Bestseller bodegi. Znajdziemy tu pełną gamę nut smakowych, które układają się w rozbudowane akordy, pełne harmonii i wirtuozerii. Wino dobrze wyważone z powracającą świeżością winogron.
Barwa – wino o kolorze głębokiej wiśni.
Aromat – intensywne aromaty owoców leśnych (borówki, jagody) z delikatną nutą dymu.
Smak – w ustach idealnie zbalansowane z lekkimi taninami i wanilią z długim i pięknym finiszem.
Szczep: 100% Tinto Fino
Temperatura podawania: 16 – 18°C
Sugestie kulinarne: pieczona jagnięcina, grillowane czerwone mięso, ptactwo, dziczyzna, twarde sery, pikantne dania, jajka sadzone z szynką.
Oceny: Guiapenin 93 pkt., Wine Advocate Magazine 92 pkt., Peñín 91 pkt. Wine Enthusiast 90 pkt., Wine Spectator 90 pkt.,Parker 90 pkt.
Napisz pierwszą opinię o „Wino Emilio Moro 2019 D.O. Ribera del Duero 0,75L”