Whisky

Single Malt Scotch Whisky to bardzo jasno zdefiniowany rodzaj alkoholu. Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie trzy naturalne składniki: wodę, drożdże i słód jęczmienny. “Single” oznacza, że jest to trunek, którego proces produkcji zachodzi w obrębie jednej destylarni. Mianem „scotch whisky” może być nazywana jedynie whisky wyprodukowana na terenie Szkocji i mająca zawartość minimum 40% objętości alkoholu. Szkocka przed pojawieniem się na sklepowej półce, leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach, a jej destylacja zachodzi przynajmniej dwukrotnie w miedzianych aparatach destylacyjnych zwanych alembikami.

Ulubiona Single Malt Whisky Szkocji – Glenmorangie to bogactwo ponad 144 aromatów i smaków, które sprawiają, że uznawana jest za najbardziej złożoną, a zarazem kompletną whisky na świecie. Staranny i dokładny proces jej przygotowania jest pilnie strzeżoną tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, co stanowi gwarancję niepowtarzalnego smaku i delikatnego charakteru Glenmorangie.

Pierwszym krokiem w wytwarzaniu Single Malt jest produkcja słodu. Ziarno jęczmienia najpierw jest namaczane, po tym swobodnie wzrasta i kiełkuje. Następnie kolejno ziarna się suszy i dopiero wówczas słód jęczmienny trafia do młyna. Drugim etapem, po zmieleniu ziaren, jest zalanie ich gorącą wodą w kadzi zacierowej, czego efektem jest powstanie tzw. brzeczki. Po dodaniu drożdży następuje proces fermentacji, w wyniku którego otrzymujemy płyn smakiem i zapachem przypominający piwo. Spośród wszystkich destylarni szkockich Glenmorangie wybiera najprawdopodobniej najwęższą frakcję, a dzięki najwyższym w Szkocji (5.14m) alembikom o unikatowym kształcie, tylko najlżejsze i najczystsze cząsteczki whisky mają szansę dotrzeć na szczyt i się skroplić. Najlepszej jakości, dębowe beczki, po bourbonie, zawsze napełniane są tylko dwukrotnie, a dostęp powietrza sprawia, że whisky staje się łagodniejsza w smaku. Złożony proces powstawania Glenmorangie nadaje jej niepowtarzalny charakter, kolor i słodycz, a także sprawia, że jest ona od lat ulubioną Single Malt Whisky Szkotów i najbardziej luksusową Single Malt Whisky na świecie. Filozofia marki Glenmorangie łączy w sobie trzy przenikające się obszary:
odkrywczość, bezkompromisowość i zmysłowość. Glenmorangie to kalejdoskop aromatów, smaków i tekstur, które stopniowo rozbudzają kolejne zmysły.

Swój niepowtarzalny smak Glenmorangie zawdzięcza dojrzewaniu w ściśle wyselekcjonowanych, dębowych beczkach wykonanych z drewna suszonego świeżym powietrzem.

Glenmorangie jako jedna z nielicznych destylarni używa beczek maksymalnie dwukrotnie, dzięki czemu drewno przekazuje najbardziej złożone i intensywne aromaty.

Flagowy produkt: Glenmorangie The Original leżakuje przez minimum 10 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie. Firma jest również pionierem w tak zwanym “finiszowaniu” whisky. Aktualnie stosowane są beczki po porto, sherry i sauternes, dzięki czemu otrzymujemy wyjątkową i bogatą gamę Extra Matured.