„Wino jest sztuką, jeśli wiesz jak jej słuchać przemówi do Ciebie, mówiąc kiedy potrzebuje rozlania i kiedy odpoczynku. Jest jak żywa istota, którą musisz zrozumieć, opiekować się i dbać o nią” – Don Emilio Moro.
Emilio Moro to prestiżowa winnica założona w 1988 roku, która przyjęła nazwę od nazwiska założyciela. Znajduje się w Pesquera del Duero, jednym głównych ośrodków apelacji D.O. Ribera del Duero. Bodega może pochwalić się 200 hektarami własnych winorośli ulokowanych w strategicznych miejscach apelacji i trzypokoleniową rodzinną sagą związaną z wytwarzaniem win w regionie, który uznawany jest za kolebkę winiarstwa hiszpańskiego. Obecnie winnicą zajmuję się syn Emilio Moro – Jose Moro, który jest wierny tradycji rodzinnej. Praca, poświęcenie i pokora są podstawą osiągniętego przez rodzinę Moro marzenia.
„Zaangażowanie to nasze motto” – mówi Jose Moro.
Wina Emilio Moro produkowane są z troską o najwyższą jakość, kondycję środowiska naturalnego i postęp ku równie wydajnej przyszłości. Daje to pewność, że od tego kompromisu w znacznej mierze zależy wyborny smak win tej marki. Przez lata Emilio Moro przeprowadzała drobiazgową selekcję najlepszych krzewów winorośli tworząc w ten sposób niepowtarzalny ich rodzaj o wyjątkowej osobowości. Dziś proces ten nazywany „Seleccion Clonal”.
Wina Emilio Moro cenione są na 60 rynkach świata. Wśród wielbicieli tej marki znajduje się wielu celebrytów ze świata filmu i sportu m.in. Gwyneth Paltrow, Tom Cruise, David Beckham.
Malleolus Emilio Moro 2021
„Punkt odniesienia do ducha Ribera del Duero”.
Emilio Moro to historyczne wino z Ribera del Duero. Nazwa Malleolus pochodzi od łacińskiego Majuelo, która to nazwa używana jest w Pesquera de Duero do małej winnicy. Stworzenie odmiany Malleolus zastąpiło wersje Crianza, Reserva i Gran Reserva, wina, które posiadały własną tożsamość. Dla Malleolus używamy winogron z Majuelo, starych winnic od 25-75 lat. To wino to krok milowy w historii Emilio Moro.
Malleolus Emilio Moro dojrzewa 18 miesięcy w nowych 500 litrowych beczkach z francuskiego dębu Allier. Jest istotą najstarszych winnic bodegi, intensywnie wyraża balsamiczny aromat, przyprawy i tytoń wniesiony z dębu. Wielkie i eleganckie Malleolus daje nam dzisiaj połączenie wszystkiego co najlepsze w winie – niezwykły surowiec, wyjątkową pogodę i staranną pracę w winnicy, aby wino mogło wyrazić się w pełni i harmonijnie.
Barwa – kolor dojrzałych wiśni przechodzi tu w delikatną barwę owocu granatowca.
Aromat – w nosie zapach dojrzałych czarnych owoców z nutą balsamicznych aromatów i dębu francuskiego.
Smak – elegancki i skoncentrowany, o harmonijnym posmaku, po słodkie i mocne taniny wypełniające usta.
Szczep: 100% Tinto Fino
Temperatura podawania: 16 – 18°C
Sugestie kulinarne: gulasz, grillowane czerwone mięso, pieczeń, dziczyzna duszona, szynka Iberico de Bellota, czerowne mięso z sosem, pierś z kaczki.
Oceny: Guiapenin 93 pkt., Wine Advocate Magazine 92 pkt., Wine Enthusiast 94 pkt., Wine Spectator 90 pkt.
Napisz pierwszą opinię o „Wino Malleolus Emilio Moro D.O. Ribera del Duero 2021 0,75L”